Je fajn, že človek vzpriamený je šikovný a vymýšľa veci, ktoré ľudstvo posúvajú vpred. Treba však priznať, že občas to s vynaliezavosťou prešvihne a potom trpia celé generácie, ktoré si „geniálny“ objav prisvoja. Jedným z neodpustiteľných omylov je biela múka a veci s ňou súvisiace. Matka príroda nás obdarovala obilnými zrnkami, ktoré sú dokonalé a obsahujú vo vyváženom pomere to, čo naše telo potrebuje, aby mu prospeli a dodali potrebné živiny. My sme však tento dar podcenili a rozhodli sa ho zdokonaliť. Veď prečo jesť tmavé pečivo, keď môže byť biele ako sneh? Vymysleli sme spôsob, ako odstrániť „nepotrebnú“ šupku a namlieť jemnučkú bielu múku. Spočiatku išlo o luxusnú vymoženosť, ktorú si mohli dovoliť len bohaté vrstvy, ale postupne sa k bielej múke dostali aj milióny chudobnejších hladných krkov. A vďaka tomu teraz lekári bijú na poplach… Nedostatok vlákniny v strave prispieva k zvyšovaniu počtu ľudí s rakovinou hrubého čreva, obezitou a rôznymi civilizačnými ochoreniami.
Kŕmenie prasiatka
Keď naši predkovia vylovili z pece prvý biely bochník, netušili, čo bude mať na svedomí. Nech je im zem ľahká… Nechápeme však jednu vec. Ak je jasné ako facka, že tento výmysel nám viac škodí ako prospieva, prečo ešte stále kupujete svetlý chlieb, rožky či cestoviny??? Keď vám ide len o financie, uvedomte si, že tých pár ušetrených centov nestojí za to. Investovať do svojho zdravia je výhodnejšie ako kŕmiť prasiatko euromincami. Ak obchádzate celozrnné potraviny preto, lebo vám nechutia, neveríme ani trošku – väčšina sveta sa zhoduje v tom, že majú lahodnejšiu chuť ako ich snehobiele kolegyne. Skúste zmeniť pekára, prípadne si naštudujte zloženie produktu. Niektorí šikovní výrobcovia totiž neponúkajú pečivo celozrnné, ale len zafarbené, či už sladom, karamelom, alebo potravinárskymi farbivami.
Kvalitná metla
Vláknina prechádza cez organizmus nezmenená – žalúdok ju nestrávi, ani keby veľmi chcel, a tenké črevo ju tiež nedokáže rozložiť, takže vychádza v rovnakom tvare, ako prišla. A dokonca nám nedodáva žiadne výživné látky. Prečo je teda taká úžasná a prepotrebná? Počas svojho putovania telo očisťuje, zbavuje jedov a vstrebáva škodlivé látky, ktoré vznikajú v črevách pri trávení. Nie nadarmo sa jej „nadáva“ do metly – zametať vie naozaj kvalitne. Okrem toho zabraňuje vzniku výrastkov v črevách, podporuje rast dobrých baktérií, skracuje prechod potravy tráviacim traktom, odstraňuje zápchu, lieči hemoroidy, predlžuje pocit sýtosti, pomáha pri chudnutí, viaže cholesterol, upravuje hladinu krvných tukov a cukrov, zlepšuje vstrebávanie živín a výživu črevnej sliznice, pomáha predchádzať vzniku cukrovky a rakoviny hrubého čreva.